lördag 23 april 2011

Av historien kan vi lära, att vi ingenting lärt...

Ja, ungefär så har någon sagt en gång. Men när det gäller historia så är det viktigt att hålla den levande.
    Jag är  medlem i en facebook-grupp som har över 300 medlemmar där det av entusiaster läggs ut foton från förr. Allt från tidigt 30-tal till nu, med människor och miljöer som är borta. Det är viktigt att vi håller dessa vid liv genom att kunna berätta historier och händelser kring dem. Det kan handla om mode, musik man minns när man ser ett foto, känna igen människor någon glömt namnet på o.s.v  Framförallt i den här gruppen är det viktigt att skildra bruksmiljön, stora delar av samhället är rivet, fabriken nedlagd och sågen på väg att bli det.
   För mej är fotona en inspiration att fortsätta skriva och skildra människor jag arbetat med, bott grannar med eller lärt känna på annat sätt. Mycket har jag skrivit, men det finns så mycket mer, om än bara korta anekdoter,tillfälliga möten eller sådant som jag hört hört av andra.
   Många kanske tycker annorlunda, men jag vill att de som är unga nu ska veta hur det var, vilka deras föräldrar, far och morföräldrar var, och hur vi hade det som växte upp på 50,60 och 70-talet, hur livet var på bruket, med kaféet som samlingspunkt, danserna på Fyren, mellanölet o.s.v.
  Vi i gruppen Vi som var i Hamrånge/Norrsundet på 60 och 70-talet har mycket att berätta.
  Ja, den här dagen handlar allt om en lokal företeelse, men det är inget som säger att det kan inspirera andra att göra på samma sätt.  Alla har vi ett liv, och en historia inom oss, den behöver inte vara dramatisk eller spännande. Huvudsaken är att den skrivs !  Vad väntar ni på ? Svårt ? Inte alls, låt orden komma, sätt er i en grupp om det hjälper. Såja, sätt igång då ! Berätta hur det går...
pennfaktaren@hotmail.se

Inga kommentarer: