söndag 4 september 2011

Tja, nånting kommer det väl att handla om...

Media ska det handla om.  Särskilt tidningarna. De har en förmåga att dra upp något ämne som de engagerar sig i. Sedan kommer något nytt. Minns någon: "Nu vänder vi blad och går vidare."   Vem sa det? Jo kungen efetr skandalboken. Men vad hände sedan ? Ingenting, Markovic har inte visat några foton på kungen med strippor.
    Nu är det Kamprad och IKEA som är aktuell. Hans nazistsympatier dras upp igen. herregud, det var ju för 60-70 år sedan! Släpp  det nu. Men något måste man hitta på, så nu visar det sig att han tillverkat möbler i DDR på 70-talet och där använt straffångar som arbetat för låga löner. Jaha, och ?? Vad tror ni de svenska fångarna gör om dagarna? Jo de tillverkar saker för svensk industri. På Tillberga-anstalten görs delar till monteringsfärdiga hus. För vanlig förhandlad lön med Skogs och träfacket? Ha, ha, ha!! Nej de är lika lågavlönade som de i  U-länderna. Vad tror ni Kapp-Ahl får sina billiga kläder från ? Adidas sina sportkläder ? Jo sydost-Asien!
Nu visar det sig att Rörstrand, som ägas av finska Fiskars, tillverkar porslin i Bangladesh där de tjänar 360 kr. I  månaden! " Vi följer landets bestämmelser" säger företaget. Jovisst, men hur ser landets bestämmelser, lagar och avtal ut?  Det blundar man för. Uppförandekoder finns som de lokalt ansvariga ska följa upp. Hmmm, jag ger inte mycket för deras koder eller annat.  Å andra sidan, skulle de betala svenska löner, hur mycket skulle då tallrikarna kosta, Kapp-Ahls skjortor? Adidas sportkläder? Det kan ni ju fundera på!  vi bidrar alla till att utnyttja U-länderna. Inte bara ha de låga löner, arbetsförhållandena är usla också.
      Så vad kan vi göra? ja inte mycket, egentligen. Om vi inte vill betala 800-1000 kr för skjortan hos Kapp-Ahl t.ex  Nu vill jag inte  på något vis försvara Kamprad och hans sätt att sköta IKEA, men man tycker att media kunde vara lite mer balanserad i sina skandalavslöjanden..
      För övrigt ser jag fram emot hösten, ska bli skönt att kura skymning, tända läslampan och njuta av en bra bok. Och ta långa promenader i klar hög luft med lövträd som  brinner i starka färger för att sedan komma hem och äta en mustig köttgryta med en massa rotfrukter!  Mums!!

Inga kommentarer: