fredag 23 september 2011

LAS.... Låt Alla Stanna?

Nej ,så betyder inte förkortningen. Snarare tvärtom i regeringskansliet. Där har man nu sagt upp 35 personer, i flera fall har man struntat i turordningsreglerna.  Nja, inte helt sant, man har fixat och trixat så att det verkar som man följt LAS. Men genom att organisera om och skapa enheter, eller grupper, och placerat en eller två personer där och sedan lagt ner den med motiveringen att den inte längre behövs och därför sägs personerna upp. På så sätt kan man förbigå reglerna. Undrar vem som ligger bakom den strategin? Jag anar en viss Per Schlingman bakom det hela. Han är ju helt osynlig numer men finns i bakgrunden som en " grå eminens".
    Regeringen har ju hävdat arbetslinjen, det ska löna sig att arbeta, inte att leva på bidrag. Nu sparkar man  ut de svaga, sjuka och obekväma. Vad gör facket (-en)? Inte mycket verkar det som. De sitter väl i knäet på arbetsgivaren och skydda sig själva i första hand.
      Moderaterna, det nya arbetarpartiet. Det epitetet har mist den lilla glans det eventuellt haft. De är lika cyniska och känslokalla som vanligt. Huvudsaken att de rika kan äta billigare på krogen...

       Men det här förekommer lite varstans, även inom Stockholm Stad, att man gör sig av med obekväma personer.  Vem minns inte den tjänsteman på mijöförvaltningen som varnade för problem med radon i stadens fastigheter som man inte ville erkänna, eller hur det nu var. Han fick sparken.
  Jag har kollegor som fått gå hemma med lön och sedan beviljas pension för att de inte "passade in" eller ifrågasatte ledningen. En fick ingen fast tjänst, trots att var kunnig och hade rätt till det  Henne manövrerade de ut genom att ställa krav som de visste att hon inte var lämpad för. Även här gjorde facket inte särskilt mycket för att ställa krav. Stadshuset och personalansvarig på förvaltningen hon tillhörde gjorde heller inte sitt jobb. Följden blev att hon bara försvann, någon kontakt med henne för att höra hur hon mådde togs heller inte.
  Även om man är lite speciell och kanske inte riktig passar in så ska man behandlas rätt och riktigt.
   SKTF har nu bytt namn till vision. Kan förstå det, SKTF : Står Kommunen Till Förfogande. Min högst privata och småelaka tolkning...

1 kommentar:

Anonym sa...

Det var länge sen som LAS hade någon betydelse. Jag har haft pension i 10 år nu och såg åtskilliga exempel på nar man köpte loss obekväma och opassande anställda. Facken var mest intresserade av sina egna fördelar och maffiga kontor. Jag har efter många år i industrin inte mycket över för dagens fackbossar. Den kompetens och trovärdighet som Ivar och Gottard m.fl. besatte då finns inte längre.LAS borde fasas ut som lag, den är inte tillämplig längre. Tycker jag Kge.