lördag 28 juli 2012

Söndagmorgon 07.30..och nästan klar himmel...

Efter att ha tillfört hjärnan lite energi, cornflakes, banan och mjölk så orkar jag skriva lite innan det är dags för morgonpromenaden.

¤ saker återkommer stadigt varje sommar, ja förutom regn förstås. Det är: Ungdomar blir lurade på sommarjobbets betalning, utomhusvåldtäkterna öskar, skolor brinner och bärplockare luras till Sverige. Vad är det för samhälle vi har? Men jag tänker bara ägna mej åt bärplockarna. I dag.
   I år är det Bulgarer som luras hit, tidigare har det varit Balter, Thailändare och Vietnameser som råkat ut för dåliga arbetsgivare/uppköpare. Nu har regeringen- migrationsverket. i alla fall ställt hårdare krav på länder utanför EU. Alltid en början, men inom EU råder andra regler. Men det ska naturligtvis ställas samma krav på bärplockare som på vilka arbetare som  helst, bostad, lön och riktiga arbetsvillkor.
   I Lördagens  SvD skriver en författare, Per Grankvist, en bra artikel om Bulgarer och bärplockning. Saker som man borde ha tänkt på själv. 
 Vi ställer krav på svenska företag som verkar utomlands, att de uppfyller etiska krav när det gäller, lön, arbetsmiljö o.s.v, företag som H&M t.ex, som förser oss med billiga kläder från Asien.   Men vi ställer bara krav på underleverantörer när det gäller det omvända, som bärplockare, när vi borde ställa krav på Findus, Bob,Finnerödja, Björnekulla, Hemköp och de företag som äger dem. De kan gärna berätta vad  de gör för att deras bär inte har en bismak av oansvar för os konsumenter.  
  Det är är en kort sammanfattning av vad han skriver. Han har studerat många företag och skrivit en bok   deras sociala, ekonomiska och miljömässiga ansvar.  En artikel som borde studeras av regering, EU och Svenskt näringsliv. Och ta lärdom av den.

   En annan som borde läsa på och ta lärdom av vad han läser är riksdagsledamoten Per Åsling (C).
Han skriver också i SvD samma dag att vi borde söka OS. Igen.  Han har uppenbarligen inte upptäckt vilka ökade kostnader det blir för varje OS och vad som hände med arenorna efteråt. Nu framhåller han att man i London bygger OS-byn så att den förvandlas till bostäder för vanligt folk. Ja,det var tanken, men nu har ett företag från Qatar köpt området och det kommer att bli som i Docklands, ett område för rika, ett gated community, d.v.s obehöriga äga ej tillträde, där du förväntas leva efter strikta regler, hur  tomterna ser ut, inga husdjur o.s.v. De fattiga och lågavlönade som bodde där innan deras hus revs har inte råd att återvända. Sociala folkfördrivning skulle man kunna kalla det. Nu skulle väl inte det ske i Sverige, men kostnaderna blir ändå mycket för höga, det måste i så fall investeras i infrastrukturen, vägar och järnvägar, ja det behövs ju ändå, men kanske inte lika mycket som till ett OS. Östersund/Åre har ju sökt och gjort bort sej tillräckligt många gånger. Pinsamheten och genansen har nått sin yttersta gräns när det gäller ansökningar!

 OS, ja med åren har mitt intresse för idrott minskat, friidrott har aldrig stått överst på det jag tittat på, fotboll och ishockey är det jag tittat på, nu knappt hockey. På 70-talet var det tipsextra och Gavlerinken (Läkerol arena) som gällde. Nu räcker det med sportsidorna i Aftonbladet. F.ö hoppas jag att Sara Sjöström och Therese Alshammar tar guld i simning. Sen får det bli hur det vill med OS för min del.

 Sådär, dagens goda gärning är gjord (nästan). Nu väntar en påtår och sen en morgonpromenad med hnden för att köpa en tidning.

Inga kommentarer: