lördag 30 november 2013

Det var den månaden det!

  Ja, November är över, kylan verkar ha kommit för att stanna men än ingen snö i antågande. Lika bra det.
Bra om det blir lite tjäle först, det är ett bra underlag för snön när den kommer.

   Det har varit en omväxlande månad, både väder och nyhetsmässig, vädret ofta bättre än nyheterna...
Tänker främst på tyfonen på Filippinerna och de försvunna journalisterna i Syrien.
Man måste beundra dem för att de vågar ta såna risker, både i Syrien och i tyfonens spår. Döden finns alltid närvarande, i det ena fallet i form av vapen i det andra sjukdomar.
  Den katastrof det innebär att förlora familj och hem i båda fallen är något vi inte kan föreställa oss i vår trygga vrå av världen.  Då är det än viktigare att det finns människor kan och vill riskera en hel del för att vi ska få veta vad som sker.

   Men det sker ju saker här hemma också, vi hör och ser brott begås dagligen, skottlossning är snart vardagsmat, man reagerar  med en axelryckning när man läser om det. Det är väl inte skottår i år?
Ja, en onödig kommentar kanske.
     Men att det finns så många vapen i omlopp borde få polis och lagstiftare att fundera över vilka åtgärder man behöver vidta.  Nu är det inte så lätt med EU och öppna gränser, särskilt inte sen Baltländerna kom med, det flesta vapnen kommer in den vägen, tidigare var det från forna Jugoslavien, en del kommer nog fortfarande därifrån. Nu är det inget som jag påstår, utan det är väl kända fakta.
    Om man ska var lite cynisk, så länge det bara drabbar kriminella har jag inga problem med det, som Leif GW Persson brukar säga.    Men om oskyldiga råkar komma i vägen, då är det något helt annat. Det står väl inte på med tanke på att det inte handlar om prickskyttar och att de oftast begår sina gärningar i mörkret och siktar på benen för att markera.

     Nu kommer, som vanligt vid den här årstiden, många halkolyckor, snöskoterolyckor och  drunkningsolyckor att inträffa. Det är samma sak varje år, bilister blir överraskade av av det blir halt när det är vinter, när snön kommer ska det köras snöskoter, alldeles för fort och inte sällan med alkohol i kroppen. Och nybörjare som inte behärskar dem.
    Jag kan också förstå att blanka sjöisar lockar, att glida fram på skridskor är härligt, men också farligt.
Många gånger gick man igenom som liten på tidiga isar, tur det var grunt just där. Man visste om att i vasskanten var det tunn is, men vi var tvungna att ta oss förbi för att komma ut på sjön.
   Isdubbar hade vi inte, självklart men dumt naturligtvis. Idag skulle jag inte ge mej ut på isar utan rätt utrustning.
   Andra olyckor vid den här tiden är bränder, orsakade av bortglömda ljus och i en del fall glödloppor från kakelugnar och öppna spisar.
    Så bra julklappar är brandvarnare- kolla batterierna!, brandsläckare och brandfiltar.  I övrigt, varsamhet med levande ljus

   Ljus, ja i höstmörkret är det vackert när alla grannar sätter upp ljusslingor så att området lyses upp, det känns genast trevligare och skänker ett lugn.  Men lagom är bäst, vi måste tänka på elförbrukningen också.
   Nu kommer december och julhandeln sätter fart på allvar, men jag bryr mej inte så mycket. Den biten har vi klarat av redan.
   Nu ska jag nog värma glöggen, ta en pepparkaka och försöka bli snäll...

Inga kommentarer: