onsdag 23 oktober 2013

Ja, se pengar, ja se pengar ( men det gör man inte...)

Ja, se pengar är väl titeln på en visa om jag minns rätt - Skogman kanske?

  Här om dagen läste jag man i Polen vill ta pengar från pensionsfonder åt föra över till statskassan, åtskilliga miljarder. Men pengarna ska betalas tillbaka när de finns säger Donald Tusk, premiärminister eller nåt sånt.
   Har vi inte hört det förr?  Göran Persson gjorde lika dant 1996, de pengarna har vi inte sett skymten av trots att vi har balans i ekonomin, detta enligt Anders Borg. Han bör ju veta...eller är det bara en illusion han skapat med sina ekonomiska teorier?
      Nä, vi lär inte få se dem igen. Så tråkigt att politiker glömmer bort att det är 30- och 40-talister som skapat det välstånd och välfärd vi har i Europa, trots att vissa har levt långt över sina tillgångar. Länder alltså, inte politikerna!!
  Det var efter 2:a världskriget som våra generationer återställde Europa, utvecklade jordbruket, industrier och skapade bra och stabila länder där det fanns arbete och folk fick det bra.   Då är det inte mer än rätt att vi får får rättmätiga del av välfärden och det vi betalat skatt till under ett långt arbetsliv, de flesta av oss har ju arbetat i 45- 50 år, en del 52 år .Då ska vi inte ha  pensioner som sänks med  några %.. Visst, de har lovat en höjning på 100-200 kr månaden, men det förslår inte långt när allting stiger i pris.
    De, politikerna resonerar som så att det är viktigare att sänka skatten för de som arbetar, för de har större behov av pengar för att konsumera, omkostnaderna är större för dem. Kan så vara, men det har inte med saken att göra, vi ska ha samma möjligheter att handla, resa och leva ett bra liv fast vi inte längre arbetar. Eller kanske just därför. Vi vill och kan göra samma saker som alla andra.
 
    Men som sagt, politiker tänker inte så, de tänker mest på sig själva och de förmåner som de skapat åt sig.
Ta det här med deras löner som höjs med 1500- 2000 årligen. Fråga en riksdagsledamot om rättvisan i att de får sådana höjningar och du får ett svar som låter ungefär så här: systemet är sådant, det är den statliga lönenämnden ( arvodesnämnden?) som bestämmer det .
   Men vad de inte säger är att den nämnden är skapad av riksdagen, alltså politikerna!   Ni har väl inte upptäckt att det sker några löneförhandlingar mellan två parter som sker mellan fack och arbetsgivare?
  Nä just det! Nämnden får veta under vilka förutsättningar de ska arbeta och vilka löner de har att jämföra med. Och det är- åtminstone tidigare- generaldirektörer i statliga verk. Som tillsätts och lönesätts av regeringen där det finns politiker....  Alltså ett slutet system.
  Mitt råd till unga som saknar arbete, engagera er politiskt, bil riksdagsledamöter, sitt av 10-12 år och lev sedan gott på pensionen. Om ni inte vill arbeta för en förändring av systemet förstås. Men då lär ni inte bli gamla i politiken...

    Men pensionen ja, t.om. prins Charles i England vill ta fondförvaltare och politiker i örat och få dem att sluta tänka kortsiktigt, annars " får era och mina barnbarn det knapert i framtiden"   Nja, tror inte Charles barnbarn behöver leva i armod i första taget.
    Det samma gäller en f.d hedgefondförvaltare i USA som börjar oroa  sig för kommande generationer.
Han säger att han betalar 12% i skatt (!!!!) fram till 65, sedan ingenting medan de som är unga får betala 15-17 %. De får svårt när de blir gamla suckar han. Som är god för 2, 6 miljarder dollar....
   Ingen risk att han och hans barnbarn, i likhet med prins Charles, får leva på foodstamps- matkuponger- i framtiden.
  Är det inte märkligt att de som har mycket är de som klagar mest? Inte tror jag de är så mycket lyckligare heller.   Vi- de- kan i vilket fall som helst inte ta med sej pengarna när vi/ de dör, deras lär väl brinna bra i helvetet...själv litar jag på att sankte Per tar hand om mig ;-)

Inga kommentarer: