tisdag 15 oktober 2013

Gråväder..

 Läge för att ta det lugnt, tänka lite och försöka få ner några funderingar..

 I USA är det nära konkurs, republikanerna i kongressen verkar inte fatta att det är nära nu. Vore konstigt om världens rikaste och ledande land skulle  gå i konkurs bara för att några idioter i kongressen sätter sina egna intressen i första hand. De verkar ha dålig koll på verkligheten, en av dem anser att jorden bara är 9000 år gammal, evolutionsteorin anser han är " sagor från helvete". En sådan person kan alltså bli vald och vara med och styra USA. Det säger en hel del om intelligensen i  det landet. Då har jag inte nämnt Sarah Palin, stolpskottet som är ( var) guvernör i Alaska. Problemet, ett av dem, är att  de religiösa har så stor makt, detta i ett land som inte har en statskyrka.. ett annat är NRA, national rifle  association, en mycket stark lobbygrupp som ingen politiker vågar utmana. Här i Sverige  kallas den för  ibland för vapenmaffian, de håller hårt på en paragraf i konstituionen som säger att varje amerikan har rätt att bära vapen. Att sedan varje stat har olika lagar och att landet inte ser ut som det gjorde då Adams och Madison skrev den spelar ingen roll..

      Men till skillnad från Sverige så är NRA och andra lobbygrupper registrerade, de agerar helt öppet.
Här hemma kan politiker sitta på två stolar utan problem, här ska inte lagstiftas om något sådant! Förutom Sverige är det bara några få länder i Europa som har det på samma sätt. Lite märkligt är det, vi ser ju ofta USA som ett föredöme- frihetens stamort på jorden o.s.v. Vilket inte stämmer, de har en omfattande byråkrati bl.a Men vi väljer som vanligt de delar som passar oss. De har ju skrivits en hel del om hur svenska politiker går direkt från politiken till konsultuppdrag och lobbyverksamhet, i ett fall tvärtom utan att några blir upprörda. Varför reagerar vi inte? Trots att media tar dem med handen i syltburken så  gör vi inget åt det. Beror det på vi inte riktigt förstår betydelsen av deras- konsulternas- påverkan på politiken och politikerna? Ju längre det får pågå utan att det görs något, ju större är risken/ möjligheten till mutor.
   Att partier, läs Moderaterna, inte vill redovisa partibidragen, som ju kan vara en form av lobbyverksamhet eller mutor, kan man ju förstå. Även här skiljer sig Sverige från andra länder som har regler för detta.
   Är vi naiva och tror våra politiker om gott, eller bryr vi oss inte?  Det är ju valår nästa år, då har vi chansen att ställa våra folkvalda mot väggen och kräva (an)svar från dem.

  Men just nu är det annat som ligger framför mig, en del löv ska krattas, städa upp på marken där jorden har legat, det blev en hög kvar. En hängränna ska monteras och ett staket ska sättas upp. Lite lagom småpyssel innan snön kommer..
    I kväll ska jag se vad GW har för brott att lösa.

Inga kommentarer: