torsdag 1 augusti 2013

Silly season

Snart drar ligorna igång i Europa, dagligen läser man vilka som ska spela i vilket lag. Zlatan har gått som en följetong i media med ständiga spekulationer var han ska spela. Allt handlar om pengar, trots att han spelat in ett antal hundra miljoner. Hur mycket pengar behöver han?
   Ja inte bara han, Neymar gick till Barca för några hundra, Gareth Bale vill Real köpa för, hör och häpna: nästan 900 miljoner!  Nu får inte Bale allt själv men ändå.    Nog är det sanslösa siffror det handlar om?
Men Ryska och Arabiska oljepengar verkar aldrig sina. Allt detta för att kanske, bara kanske!, vinna en pokal. Ja, när den är vunnen, vad finns då kvar?

    Samtidigt så sitter fattiga öststatare och tigger eller försöker få ihop lite pengar genom bärplockning. Men dels blir de lurade av arbetsgivare eller bortkörda av markägare.
   Det senare kan jag förstå, särskilt som det har varit torrt och risken för mark- och gräsbrand har varit stor.
De flesta kommer hit via bemanningsföretag i sina hemländer, Thailand och Bulgarien, Ja, Rumänien är också med på ett hörn.
Vad det handlar om, både när det gäller spelare, tiggare och bärplockare är inget annat än människohandel, låt vara att det inom fotbollen är frivilligt. De vill ju ha en trygghet när de slutar. Men inte alla får det, läser i dag om en Arsenal och landslagsspelare, Kenny Samson, som deltog i 2 VM på 80-talet, vann mycket i ligan, bodde i 10 miljoners villa när han stod på toppen. I dag lever han som hemlös på en parkbänk, dricker upp till 7 flaskor vin om dan, i fickan har han en mobil, ett T-banekort och 20 pund enligt The Sun.
 Så, hur kan det gå så snett? Var fanns vänner och lagkamraterna efter karriären?
Jag undrar vad som är värst, att som de fattiga i öststaterna, födas fattiga eller bli fattig?
    I det ena fallet kan man väl skylla på politikerna, de i det forna kommunistiska staterna som inte tagit hand om sitt folk utan berikat sej själva, ta idioten i Rumänien, Nikolai Ceasescou?.... ja, det vet fan hur kan stavade sitt  namn men  ni vet... Hans palats är ett av världens största,med guldkranar och lyx. Vad hade han för glädje av det? Fick han med sej något?  Putin är väl heller inget fall för  A-kassan..

 I det andra fallet, ja det politiska systemet har väl gjort sitt till där också, allt ( nåja, mest) åt de rika...  Hollande i Frankrike försökte ju höja skatten för de rikaste, vilket ramaskri det det blev!  Depardieu, skådisen, blev ryss, Zlatans miljoner hotades o.s.v
  Inte undra på att fattigdomen och klassklyftor ökar, rör inte de rikas och företagens pengar!  Ja, det sker i Sverige också...

  Så där slut på ilska för i dag, hoppa bara att Gefle IF kan göra en bra match i  Azerbj... Azerbadj....., äh skit samma, ta en poäng så är jag nöjd!
   Snart står strömmingsflundror på bordet, en kall Pripps... ååååh, en liten 6:a som Pip-Olle sa!
Go midda!

Inga kommentarer: