tisdag 20 augusti 2013

Nu vänder vi blad och ägnar oss åt fotboll- och pengar...

Friidrotts-VM är över och det blev en ynka svensk medalj. Kunde kanske ha varit två om Emma ägnat sig åt att hoppa istället för att måla naglarna...
   Missförstå mig rätt, jag missunnar inte henne att demonstrera mot homolagar i Ryssland, jag menar att hon kunde valt ett bättre tillfälle, vid en eventuell prisutdelning, precis som Tommie Smith och John Carlos 1968.
   Hade hon stått på pallen och viftat med regnbågsfärgade naglar, då hade det haft samma effekt skulle jag tro.
  De, Carlos och Smith protesterade visserligen mot segregeringen i sitt eget land. Blev straffade därefter. Inte bara de, bronsmannen, Peter Norman ( nej inte vår minister!) från Australien. Han hade en märke där det stod Olympic project for human rights. ( Aftonbladet 20/8). Det förekom segregering där också. Hans karriär dog i samma ögonblick som han stod på pallen, inför OS 1972 var han snabbast men fick inte åka! Han led sedan av depressioner och började missbruka alkohol, han dog 64 år gammal.   Carlos och Smith´s karriärer var det heller inte mycket med efter 1968.
   Emma Green Tregaro hotades med avstängning och böter av IAAF påstods det. Men det var det svenska friidrottsförbundet som ljög. De ville nog skicka hem henne, men det vågade de inte. Då, om inte förr, hade det blivit revolution i Sverige. Så typisk fega svenska pampar, eller? Mats Wennerholm i Aftonbladet går hårt åt Tomas Riste, ordföranden i förbundet. Självklart nekar han. Vad kan han annat göra?

   För övrigt tycker jag nog att man ska respektera det lands lagar man tävlar i och respektera dem som försvarar dem. De har all rätt till det, precis som vi andra har rätt att kritisera dem. Vid rätt tid och på rätt plats.
    Men om vi vänder på steken?  Om Isinbajeva hade kritiserat våra lagar, ta allemansrätten som ett exempel. Hon tycker att den skulle tas bort. Långsökt, visst. men lek med tanken..  Vilket liv hade det inte  blivit då!  Den ska ingen komma och tycka till om!  Hade hon visat sig på Stadion under DN-galan hade hon med all säkerhet blivit utbuad. Om det hade räckt med det.

  I fotbollens värld snurrar det allt fortare i pengakarusellen. Nu är man snart uppe i miljardbelopp för en spelare. Utan några som helst garantier att få tillbaka pengarna.   Någon gång måste det ta stopp.
   Ett rent vansinne att lägga upp så mycket för att (kanske!!) vinna en pokal.
Nu vill man - Real Madrid- köpa Bale från Tottenham för nära en miljard.+ hans lön.. Då kommer den pomaderade divan Ronaldo och kräver mer i lön! Herregud, karln  tjänar fler miljoner i veckan, så dyra är väl inte hårvårdsprodukterna i Spanien? Han får väl ordna en sponsor så att pengarna räcker till livets nödtorft.... vi andra får göra som fattiga konstnärer, suga på ramarna.

   Fast nog har jag råd med kåldolmar och lingonsylt. Det ska jag äta nu. Med en Norrlands Guld i glaset!
 

Inga kommentarer: