söndag 9 september 2012

Mins i november den ljuva septemper..

Det är titeln på en gammal schlager, från 6o-talet nångång. Har ju inte med den här krönikan att göra, September har just börjat och vi vet inte om den blir så mycket att minnas. Även om det brukar vara fina dagar den här månaden. Vad jag vet att det är tomt och tyst i huset, på kvällarna sitter jag och tänker: det är dags för en kvällspromenad med hunden. Men det är ju inte det. Hon fick somna in för en dryg vecka sedan, men det kommer att ta tid att  vänja sig att inte ha en massa "måsten" för Xanas skull. Men för min egen skull, de dagliga promenaderna ska genomföras så länge det är väder. Vid oväder får man ta till gåbandet. Ja, vi är med ett sådant, även om det inte används så ofta, men bra "att ha".
 
 Den här veckan blir vi med nya sängar också, ställbara sådana. Då kan man lägga sig, ta kontrollen och ställa in den så att man ligger riktigt bekvämt. Vi har provlegat och kände att: yes, den här ska vi ha!
    De har ringt och meddelat dag och tid så jag hinner montera ner de gamla och bära ut dem för bortforsling, de sköter den biten också! Praktiskt.     Sen kan vi sova dygnet runt om  vi vill. Men det vill vi inte, men vi kommer nog att stänga av TV-n tidigare och ligga och läsa istället.

   Har ni, apropå inget annat, märkt att ordet hen börjat dyka upp i texter i tidningar. Det är ett ord som beskriver könsneutralitet och om man ska vara pk, politiskt korrekt, så ska man tydligen använda det här ordet när man beskriver en människa. Vi är inte längre han och hon, verkar det som. Men det kan bli förvirrande när vi pratar med en engelsman eller någon annan engelsktalande person. Vi svenska har ju en förmåga att prat "svengelska" och att då kalla en person för hen kan ju bli helt fel. På engelska är ju hen detsamma som höna och vad ska en engelsman tro när vi kallar en man ( nåja..) för höna?? " Oh dear, where is the cock?" frågar han då kanske. Och vad svara man då ??  Nej, det får vara han, hon, den, det för mig i fortsättningen också!
    Visserligen ska språket utvecklas, men får finnas gränser, även om främst journalister försöker flytta på dem.   Nyligen skrev en att en undersökning visar att man dricker mer ur raka glas än runda, eller om det var tvärtom. Men vad är raka glas? En annan skrev att ett föremål" stort som ett kylskåp" fallit från ett flygplan. Det var en plåtbit på ca 1 kvm, platt och nästan fyrkantig. Har någon sett ett platt kylskåp?
  Per Bjurman i Aftonbladet något om att Gardells nya bok "drabbat honom" ???    Varför ska de använda ord och uttryck som de inte förstår betydelsen av. Eller vill de bara gör sig märkvärdiga? Troligast är väl att de inte läst svenska i skolan. Den har ju Björklund kört i botten. Från en redan låg nivå. Skolan har ju förändrats och försämrats sedan 70-talet. Det talas föraktfullt om den gamla pluggskolan, den hade sina fel och brister, visst, men vi lärde oss något också. Ingen lämnade skolan då utan att kunna läsa och skriva. Då fick man gå om ett år om  man hade dåliga betyg, men så får man inte göra i dag, nej då känner eleven sig kränkt och föräldrar blir vansinniga. Komma här och ställa krav på min son!! ( eller dotter). Han/hon ska inte behöva tåla detta. Ja, ungefär så kan jag tänka mig att det skulle kunna låta.  Men det går väl an för de som har råd att anställa läxhjälp- med RUT-avdrag! något man vill införa. Om de inte redan gjort det..
   Sommarlovet är snart slut för riksdagen och vi får väl se hur " fyra tjatiga filurer och en orakad vice kopral" tänker styra Sverige fram till valet. Om någon undrar, det finn en gammal revy/film-visa som heter fyra skäggiga furirer och en orakad vicekorpral, men jag menade alliansen och hr Åkesson...
   God måndag på er!

Inga kommentarer: