måndag 3 december 2012

December och kallt.

Ja vintern på fort, en dag regnade det på förmiddagen sen kom blötsnön på eftermiddagen och på natten och morgonen förvandlades sista november till vinter. Men det är väl så det ska vara. Jag undrar bara vaifrån den kom, vintern alltså. Vi har ju matats med finska vintervindar, polsk lågtryck och rysskyla. Inte för att jag tänker prata med vintern direkt, möjligen svära åt den och säga: sluta snöa för h-e. Som Gunde Svan gjorde inför en tävling i Österrike eller var det nu var någonstans.   Fast det är svårt, idag skiner solen och det är -13 på morgonen. Så den dagliga rastningen av apostlahästarna får vänta några timmar. För rastas, det ska de!  Men först ska jag skriva av mig lite som irriterar. Rut, t.ex.

      Ja, det handlar inte om någon bekant utan RUT-avdraget, hjälpen till de rika, HTDR-avdraget.
Nu ska de rika- ja vilka annars?- få göra RUT-avdrag för bartenders, förutom hjälp till söndercurlade ungar.  Det finns ingen hejd på hur mycket hjälp alliansen ger till rikingarna . Herregud, att slå upp en grogg på rom-å- cola och säga åt ungarna: läs läxorna slynglar ( slynglor?) ! Ska det vara så svårt och ska man ha bidrag för sånt??
   Ett annat bidrag som som gynnar de som redan har är att nu ska företagarna få anställa ungdomar under 23 år på vad som liknar slavkontrakt, ja i alla fall under slavliknande förhållanden under 18 månader utan kollektivavtal och de ska få avskeda (respektive sluta när de vill) och få 30.000 kr  per år och anställd.
   Vad tror ni kommer att hända? Jo, oseriösa företagare kommer att  utnyttja möjligheterna till max och tjäna stora pengar. Inte skapar det några nya arbetstillfällen heller, även om stjärnkocken Leif Mannerström tror att många bartenders kommer att få jobb tack var RUT. Ha, det blir bara extraknäck för de som redan har jobb.  Men kanske alliansen tror att de kan trolla bort ungdomsarbetslösheten på det här viset ?
   Att arbetsgivarna kommer att gilla förslagen är ju klart. Kanske även MCDonalds, så att de inte behöver  lura fattiga att bli ännu fattigare genom att betala 100.000 kr för att få arbeta. Nu är det visserligen bara  2 chefer som har gjort så här. Än så länge, kanske man ska tillägga. Vem vet hur det går till bakom frityrgrytorna på andra restauranger. ja, rätt ord är väl hamburgerställen, restauranger ska de inte kallas i alla fall.
     Alliansen sänkte ju krogmomsen också i våras, det skulle också ge fler arbetstillfällen och lägre priser, men nån större effekt har det inte fått. Även om man inom statsförvaltningen gör sitt bästa, särskilt UD, de är ständigt ute och äter, julbord, personalfester, teambuildning och mycket annat. När arbetar de?  Kan de inte inrätta en avdelning som bara representerar, dricker och äter medan de övriga sköta jobbet? De kan ju anställa ungdomar under 23 år för det jobbet, de kan ju byta om de blir för tjocka eller för fulla... vi vill ju inte ha en massa tjocka alkoholiserade unga människor eller hur?  Hjälp finns ju visserligen i TV i olika rehabprogram om det skulle behövas. Se där, några fler arbetstillfällen!
   Nä, nu är det bäst jag slutar, jag är ju panchis, det är andra som ska arbeta, jag är klar med den biten..
Nu åker långisarna på, det är dags att gå ut i solen och kylan.

1 kommentar:

Johan Tennbäck, McDonald's Sverige sa...

Det har eventuellt förekommit brottslig verksamhet kopplat till två personer verksamma vid en av våra restauranger i Stockholmsområdet. Vi ser mycket allvarligt på den uppkomna situationen och gjorde den 5 november en polisanmälan. I samband med polisanmälan arbetsbefriades de två brottsmisstänkta personerna. Med respekt för de personer som är involverade och med hänsyn till polisutredningen och juridiska processer, kan vi i nuläget inte säga mer. Vi gör vårt yttersta för att samarbeta med polisen i den fortsatta utredningen. Medias rapportering om att polisen ännu inte börjat behandla detta ärende, är felaktig.

Vänliga hälsningar
Johan Tennbäck, McDonald’s Sverige