onsdag 10 juli 2013

En regnig dag i Juli....

Kan man ägna sej åt att koppla av, läsa en bok, se på dag-TV( något jag sällan gör!) eller lösa korsord. DET gör jag ofta däremot. Tycker det är bra hjärngympa samtidigt som jag lär mej något. Det är märkligt vad  mycket man vet fast man inte har en aning om det. Det kan gälla en författare som man inte läst men ändå vet vad/ hon skrivit, ofta räcker det med 2-3 bokstäver i ordet som kommer titeln fram! Bl.a.

    Apropå böcker, just nu läser jag Lena Nymans memoarer. Fats boken bygger på de dagböcker, minnesanteckningar som hon lämnat efter sej och på intervjuer med med och motspelare och vänner.
   Fram träder bilden av en komplicerad, känslig och sårbar människa, ständigt sökande efter utmaningar och bekräftelse. Att hon var ett geni som skådespelare visste man, både i komiska såväl som dramatiska roller.
   Ett under att hon orkade med tanke på hennes konsumtion av tabletter (otaliga, nu förbjudna i Sverige) och alkohol i mängder!  Konsumtionen  av män stod inte långt efter...  Hon hade svårt med kärleken, hängde väl i hop med krav på bekräftelse. Kanske också hennes far, som var en konstnär med vidlyftigt liv, både med vin och kvinnor, här i Sverige och Spanien. Hur det var med sången vet jag inte.
    Hur som helst, Annika Persson ha gjort ett bra jobb med  sortera anteckningarna och ta fram en bild av stjärna som slocknade för tidigt..

    En regnig dag, rubriken stämmer verkligen. Det regnade i natt, var ett uppehåll i morse, men nu kommer ett fint dagsregn. precis den sort växtligheten behöver.  
Bara det inte blir som i Kina och i Toronto där, läste jag i morse, är översvämningar, det kom  110 mm i  timmen, lika mycket som på 1 månad !   Tidigare var det Calgary i Kanada som drabbades av regnkaos, bl.a så stod vattnet meterhögt i Saddledome, deras hockeyarena.
   Vet inte vilket som är värst, översvämningar eller skogsbränder som de i Californien och Arizona där 19 brandmän omkom. Båda är väl lika jävliga på sitt sätt, människor drabbas hårt i båda fallen med förlust av hus och hem. Australien, där brinner den en del av landet samtidigt som det kan var översvämning i en  annan del. Visserligen är det en stor kontinent, men ändå...
 I Europa har vi också haft svåra översvämningar, svåra skogsbränder brukar var vanliga i Spanien och Grekland.    Hur kan det bli så extremt väder??  Klimathotet, ozonlager eller är det något som sker med jämna mellanrum?  Katastrofer har ju alltid förekommit, men nu verkar de bli vanligare.

   Katastrof, det ordet passar inte in här, men nog är det underligt att det ännu finns nynazister, även om de kalla sej något annat, som kan ta sej för att förfölja en f.d politiker för henne åsikter. Ja, ni har väl läst om   vad Mona Sahlin blev utsatt för av några från Svenskarnas parti i Visby. Det var väl samma stolpskott som Bert Karlsson fotades med, kanske inte så förvånade med tanke på hans tidigare parti..
   Men ändå, att de orkar hålla på och dessutom tro att de kan åstadkomma något. Utom att skada folk då..
Men i Visby under Almedalsveckan samlas de  mest konstiga människor.
   De som märks minst är väl partiledarna, ändå var det de som stod i centrum från början. Palme var du den som hade ett enkelt möte i slutet på 60-talet, sen har det vuxit enormt.  Nu liknar det mest en blandning av politik, Kiviks marknad,  minglande och vinglande, allt i ett Roséskimrande töcken...
   Men de hade i alla fall tur med vädret under svammeldalsveckan, f´låt Almedalsveckan menar jag.

 Sådär, nu får det var bra för i dag.

Inga kommentarer: