fredag 29 mars 2013

Ett litet påskevangelium..

Det är långfredag och det är en kylig sådan, kalla nordvindar fast solen skiner bland tunna molnskyar.
   Men till skillnad mot barndomens långfredagar så är det full fart i trafiken och i affärer. Ja inte på systemet, någon ordning får det väl ändå vara! Det ser både Luther och nykterhetsnämnden till. Finns den kvar förresten?

   När man var barn på 50-talet då var det STÄNGT. Och tyst, och grått. Kan inte minnas en långfredag då solen sken. Det kanske var förbjudet?? Vad vet man.
    Inga affärer var öppna, inget på radion förutom psalmer och sorgemusik- ja man uppfattade den så.  TV hade man inte, men om... då hade man väl på sin höjd visat en högmässa, lika lång och tråkig som långfredagen...Det fanns ju bara svart-vit TV, så gråskalan var naturlig så att säga. Ja, det fanns väl några som hade TV då, kanske de hängde en duk över den så att den inte syntes..
   Vi barn gick  runt på byn i en fåfäng förhoppning att något skulle KUNNA hända. men icke! Vi irrade runt som osaliga andar och med hålögda blickar letade efter... ja något.  Ofta fick man en känsla att Luther stod bakom en husknut eller ett träd för att se om man skulle råka skratta. Risken för att det skulle ske var minimal, jag lovar.
  Nej, efter ett tag så var det bara att gå hem och läsa en bok. T.o.m det kändes syndigt. Som jag minns  det i alla fall.  Jo, en ska kunde man göra, att gå till lagårn och mjölka korna, kanske rykta dem. Köra ut dynga och ge dem hö kunde man också göra. Hästarna, de skulle också ha vatten och hö, grisar och får, så länge de fanns, utfodrades också.  Det här var mer ett jobb  än ett nöje, man ville ju hjälpa mamma lite. Samtidigt var korna, ja särskilt en av dem, som ett husdjur som man särskilt månade om. 30 Gullan, så hette min favorit som jag följde från kalv till ko. Så nog fick man långfredagen att gå.

    Dagens påskhelg har inga som helst likheter med 50-talets. Men nog önskar man att det vore lite lugnare tempo. Inte bara just i den här helgen, utan helger överhuvudtaget. Det ska handlas, resas och man ska äta och dricka - ofta alldeles för mycket. Tyvärr ofta i samband med bilkörning. Ja, trafiken är hetsig i helgerna, alla ska fram så fort som möjligt. Och gärna samtidigt.

    Inte för att jag vill ha tillbaka 50-talet med den Lutherska andan i helgerna, även om mycket annat var bättre då. Nej, ett lugnare tempo är vi nog alla i behov av, då kan vi njuta av livet på ett bättre sätt.
    Nu ska jag, efter dagens promenad läsa tidningen och lyssna på musik. nej ingen sorgemusik, utan lite stillsam jazz, kanske Ellington eller Baisie.
   Så glad påsk på er alla!

tisdag 19 mars 2013

Glappkäftarnas paradis..

Börjar med en kort väderrapport: Jävla snöväder! Det är ju 19 mars!! Våren, var är du??
    Sådär, nu var det avklarat.

Rubriken ja, de senaste dagarna har det glappats ordentligt hos politiker. Och en del andra.
Först var det Tobias Billström som sa att " papperslösa gömmer sig hos damer i 50 -60 årsåldern"
Ja, lite mer sa han också, men alla har ju läst och hört om detta.   Reinfeldt tog honom i ör.. nej försvar menar jag. Själv bad han om ursäkt och sa att han inte menade så. Men, varför sa då så från början??
    Det här visar än en gång vilken inställning han har till invandring och invandrare. Helt i linje vad Reinfeldt tycker även om inte säger de rent ut utan lindar in det i ett tjock lager av verbalt snömos. En retorik han delar med arrogante Bildt. Han har ju också glappat, låt vara att det var på 70-talet och till USA, det var ju oskyldigt och allt hade stått i tidningrna påstod han. Vilket det inte hade gjort. Han hade dessutom fått 100.000 kr av USA för upplysningar och information.  Men att "sätta dit Carl Bildt", som han själv sa är inget för nybörjare. Det tolkar i alla fall jag som att det fanns (finns) något att sätta dit honom för...

   I Skåne har många sjuksköterskor sagt upp sig på grund av arbetsförhållanden vilket fick en S-märkt politiker, Erik Hammarbro, att skriva på Facebook att " sköterskorna tillsammans med lärarna är den grupp som överskatta sin roll å det grövsta"  Han har nu lämnat sina uppdrag som ersättare i den nämnd han satt i.
    Det har inte M-politikern Ulla Ståhlberg gjort, tyvärr. Hon har för höga tankar om sig själv för det antar jag. Även om hon inte har ansvar för liv och död  direkt, så indirekt i alla fall  genom sitt politiska uppdrag Hon skrev på facebook - vilket hon först förnekade- "att de knappast ansvarar för liv och död som  som nybliven sjuksköterska, inte de hon känner i alla fall" Undrar om hon känner någon?
   Man får väl hoppa att hon en dag hamnar i ett läge där hon är beroende av vård. Då kanske hon lär sig uppskatta det viktiga arbete dessa duktiga och välutbildade människor gör.

    Andra som snackar mycket är idrottsmän, ja även före detta. Pernilla Wiberg tycker att tjejerna ska sminka sig mer, så att de ser snygga ut när de kommer i mål efter sina åk. ja, hon har väl fått sina smällar i backen, eller så har hon bara otur när hon tänker..  Ful eller snygg, det är väl fortfarande tiderna som räknas, inte mascaran från Max factor??
   Per Albrandt i LHC sa om HV71s målvakt att han var dålig på plocken och mellan bene, det var hans svaga punkter.   Genast så hoppade Jämtin- som väl är bra på att glappa med truten- fram och tycket att, vadå, har han blivit nån stjärna nu?
  Här tycker jag att det Albrandt sa inte är något som inte sagts m¨ånga gånger förut, att ta fram motståndarnas svagheter görs ju ofta under säsongen. Så varför nu?  Att sedan Albrandt går ut och ber om ursäkt har jag svårt att förstå.  Eller förresten inte när jag tänker efter, LHC  ( Linköping HC) och HV71 ska ju mötas fler gånger i slutspelet, han vill väl tona ner sitt uttalande.

       Men kontentan av det hela, det du har sagt, det har du sagt- och då får du stå för det.   Varför skulle Billström, Hammarbro, Ståhlberg och Albrandt inte säga det om de inte tyckte  och menade det de sagt??
      De bör ta till sig av det Tage Danielsson - f.ö från Linköping- så klokt formulerade det:
                      Man bör ha som rättesnöre - att tänka efter före.

Nu ska jag  gå och starta bastun så jag får svettas av mig ilskan.

På återhörande!



lördag 9 mars 2013

När man är en glad pensionär- fast fattig..

Jag läser i tidningen Veteranen, SPF´s tidning- nej är inte medlem - om pensionen.
  De förenade organisationerna kräver mer i pension, bromsen har sänkt pensionerna med 7.5%  2010 och 2011, för 2014 väntas samma sänkning.  Detta som lönerna höjs varje år.
  Från 2001 till 2015 beräknas lönerna stiga med 54 %, 3% per år. pensionerna höjs med 20 % eller 1,4% per år.  Reallöneökningarna beräknas till 10%  medan inkomst- och tilläggspensionerna MINSKAS med 7%
  Nu vill man se en ändring av systemet för att få stopp på sänkningarna genom 3 åtgärder, bl.a genom att avveckla PPM och tillgångar överförs till pensionssystemet. Det skulle  årligen ge 33 miljarder till AP-fonderna.

   Nu  kommer det upprörda kommentarer från politikerna i regeringen. Göran Hägglund (KD) tycker att pensionärsorganisationerna är "ansvarslösa" Ulf Kristerson (M) säger att  det är " en dålig ide"
  Gunnar Axén (M) i socialförsäkringsutskottet anklagar pensionerna för att skicka notan till barn och barnbarn!  Det är ju för fan  våra pengar! Vi har ju jobbat i 40-50 år för dessa pengar. Av vilka Göran Persson "lånade" en del som vi skulle få tillbaka när statsfinanserna var sanerade. Jo, tack, det har vi sett.
   Men värst är ändå  Aron Modig (KDU) en politiker som inte är torr bakom öronen och som väl aldrig haft ett riktigt jobb.  Han vill att pensionärsorganisationerna ska " be om ursäkt" för att" de vill åt pengar som avsatts för barn och barnbarns framtida pensioner"   Jag har väl aldrig hört något så jävla korkat!!
    Det är fortfarande VÅRA pengar, barn och barnbarn betalar för sin pension.
Nej, släpp på bromsen och låt oss få våra rättmätigt förtjänade pengar. Vi pensionärer förväntas ju leva längre, ska vi då de sista åren leva på nåder? Politikerna förstår inte detta då de (flesta) aldrig haft ett jobb, ett riktigt sånt, att sitta i riksdagen är inte det, det är en tillvaro fylld med förmåner, traktamenten, extra tillägg för bostad och resor , samt en väl tilltagen pension som inte har någon broms. Visst ja, de har ju en bra lön också...
  Nä, nu får det vara bra för idag, dags att gå ut i solen och gå av sej ilskan...
 Förresten,vi pensionärer borde kanske samlas i en organisation för att bli starkare, kanske ett eget parti? Då ställer jag upp..... om jag får en bra pension  :-)
God lördagförmiddag!

fredag 1 mars 2013

Jag känner mig tvungen att skriva lite, ja tvungen.. jag fick lust helt enkelt.  Nu kom det ett riktigt oväder till på köpet. Jag har ju gjort det mesta för idag, handlat, tankat bilen, bastat o.s.v så då var det läge att få till några rader.
      Den här veckan har jag läst SvD, sambons syster är bortrest och fick ta hennes tidning. Så det har inte med något politiskt byte för mig men det är alltid intressant att se vad de skriver från den sidan.
   Nu var det en ledarkolumn jag fastnade för, skriven av  Maria Ludvigsson, och som handlade om bostäder och byggande. Naturligtvis håller jag inte med henne! Bara första stycket fick mig att slå bakut. Hon menar att frågan om  fler bostäder inte är lösningen på bostadsbristen. krav har ju framförts, inte bara en gång, att det behövs byggas mer och små lägenheter. Hon kan ju säga det till alla som bor kvar hemma och till studenterna! Hon menar att det beror på byråkrati och prisreglering som gör att byggherrar tvekar att bygga. Samt att flyttskatten är så hög. Återkommer om det.
   Men det här är ju något som regeringen har haft 6 år på sig att ändra på, men inte gjort. Kan bero på att ansvarigt statsråd, Staffan Attefall är inkompetent (Varför han nu skulle skilja sej  från de övriga?) Det enda han pratar om är att förenkla andrahandsuthyrningen. Ja, men om det nu finns ett x antal lägenheter, så blir de inte fler om man får hyra ut i andra hand. De som bor i de lägenheterna måste i sin tur bo någonstans, eller hur? Men vart de ska bo säger han, Attefall inget om,  inte Ludvigsson heller.

   Så, flyttskatten, den är på 22 %, kan hålla med om att den är hög, men man kan undra varför inte borg, som älskar skattesänkningar inte gjort det? Kanske för att inga rika och/ eller storföretag tjänar på det.
   Stockholms handelskammare har undersökt vad en sänkning skulle betyda för stockholmarnas vilja att byta bostad " Som det nu är stannar de trots att de helst vill  flytta" skriver Ludvigsson. Hur många har de frågat? Inga siffror redovisas Andelen småhusägare i länet äldre än 65 år har ökat från 19 till 26% Samtidigt har  de under 40 år minskat från 20 till 15%, detta enligt handelskammarens tidning.
 Om jag tänker lite... att det har ökat bland de äldre kan ju bero på att de trivs i sina hus, de är friska och orkar med det, känner trygghet i området och trivs med grannarna. Så varför sälja och flytta? Till vad, kan man också undra.
  Å andra sidan då. Varför har det minskat bland de under 40 år?  Här kan jag tänka mig främst två orsaker.
  Kostnaderna kan ha blivit för höga, räntorna  tar för mycket på ekonomin. En annan orsak kan vara skilsmässor. En tredje orsak kan vara arbetet, antingen har man förlorat ett, eller man fått ett bättre någon annanstans.
  Enligt handelskammaren så skulle mer än 30% av de som bor i bostadsrätt, 18-39 år och villaägarna över 75 år flytta om  skatten var lägre. Då skulle det finnas bostäder att frigöra för nyinflyttade och trångbodda
som vill byta upp sig. Åter igen, vart skulle de som säljer flytta? Om det nu finns lediga lägenheter, varför bor ingen där nu?

   Det är naturligt helt möjligt att jag inte fattar något, men min logik säger mej att om 1000 personer står i kö och 1000 personer säljer...... ja, de byter ju bara plats.
   Men visst byggs det i Stockholm, men de hinner inte i kapp.
Särskilt inte om det stämmer som Ludvigsson skriver på slutet: fram till 2020 väntas efterfrågan på arbetskraft i regionen öka med 200 000 personer.
  Så behövs det byggas , både stort och smått!
Nu är ovädret över och  det är mitt skrivande också. För den här gången